L’any 1976, un grup de mares i pares de Montblanc i de la Conca de Barberà, preocupats per l’educació dels seus fills i filles amb necessitats educatives especials, volien un espai adequat per a la seva educació. I les Germanes Vedrunes donaren cabuda i continuïtat als interessos d’aquestes famílies.

L’objectiu principal era proporcionar una educació similar, sinó igual, a la resta de nens i nenes, sense haver-los d’aïllar dels altres escolars. Aleshores no es contemplava l’educació especial dins els centres ordinaris, tot i que sí que hi havia inquietud i moviments amb noves tendències pedagògiques.

Comença l’experiència, el projecte. Es tracta d’una aula adherida a un centre escolar ordinari amb qui comparteix els espais de menjador, pati, serveis, sala d’actes, biblioteca, activitats, etc.

Les mares i pares gestionaven el centre juntament amb la seva directora, na Clotilde Artal Piqué, més coneguda com a senyora Mayayo.

Visita de l'Arquebisbe Ramon Torruella
Escola Timar al 1976
Visita de l'Arquebisbe Ramon Torruella (1989) y l'escola al 1976

Tilmar ha cobert i cobreix les necessitats educatives especials de nens i nenes que ho han sol·licitat, tant si són de Montblanc con si vénen de fora vila o comarca.

L’any 2011, després que la Comunitat de Germanes Carmelites de la Caritat se n’anaren de Montblanc, l’escola queda amb la titularitat de l’Arquebisbat de Tarragona.

Tilmar passa a ser Escola Diocesana de Tarragona, junt amb cinc col·legis més, gestionats per la Fundació de Sant Fructuós.

Un nou impuls empeny la clara missió de Tilmar, que reestructura el seu projecte educatiu i cerca la Innovació Pedagògica.